What's hot in architecture for 2017? Here are seven of the best gallery

DESAI CHIA ARCHITECTURE DESAI CHIA ARCHITECTURE DESAI CHIA ARCHITECTURE DESAI CHIA ARCHITECTURE DESAI CHIA ARCHITECTURE BROISSIN ARCHITECTS BROISSIN ARCHITECTS BROISSIN ARCHITECTS BROISSIN ARCHITECTS BROISSIN ARCHITECTS BROISSIN ARCHITECTS JAMES EWING JAMES EWING JAMES EWING JAMES EWING JAMES EWING GLR ARQUITECTOS GLR ARQUITECTOS GLR ARQUITECTOS GLR ARQUITECTOS GLR ARQUITECTOS LUND HAGEM LUND HAGEM LUND HAGEM LUND HAGEM LUND HAGEM FLAVIO CODDOU FLAVIO CODDOU FLAVIO CODDOU FLAVIO CODDOU FLAVIO CODDOU BATES MASI + ARCHITECTS BATES MASI + ARCHITECTS BATES MASI + ARCHITECTS BATES MASI + ARCHITECTS BATES MASI + ARCHITECTS BATES MASI + ARCHITECTS BATES MASI + ARCHITECTS

Perched on a woodland bluff overlooking Lake Michigan, this home by Desai Chia Architecture is an assemblage of three offset structures that play off each other.

A 6m cantilevered roof extends over the 'vista' terrace, providing a protected, unobstructed view of the lake.

Reclaimed dying ash trees on the site were milled to be used as interior cabinetry, flooring, ceiling panels, trim work, and custom furniture throughout the house.

The interiors of the Lake Michigan house embody the indigenous landscape that once thrived with old growth ash.

Every room enjoys slices of the view.

This house, in Avandaro, Valle de Bravo, Mexico, was designed by Broissin Architects to fit around the existing trees on the site.

The house is effectively camouflaged by its green roof.

If you didn't know the house was there, you could almost miss it.

Fully glazed walls reinforce the close connection with the landscape.

The terrace sits in the tree canopy, almost like a treehouse.

The swimming pool also sits within the tree canopy.

The James River House by ArchitectureFirm in Scottsville, VA, is a riverside retreat, designed as a place for three young boys to grow and learn from their surroundings.

The house has three distinct volumes, each serving its own function. The kitchen and the living room occupies the central volume, while the attached structure houses a bedroom for the parents, as well as a bedroom for the kids with eight built-in beds for the boys and their friends.

Like camping - the family enjoys sitting around the outdoor fire.

The arrangement of the volumes allows the visitor to slip between and through the house. It also opens up the view to reveal light, river, and the woods.

A glazed entry is a transition space between the sleeping quarters and living room.

Domus Aurea in Monterrey, Mexico, was designed by GLR Arquitectos + Estudio Alberto Campo Baeza. It references the sculptural architecture of Barragan.

The rooftop pool features an awe-inspiring golden-sheet wall on one side, while the other side has a cut-out that frames the majestic view of the Sierra Madre Oriental.

The wall frames the mountain range beyond.

The public spaces on the ground floor include a living room, dining room, kitchen, lounge, home theatre and bar.

The bar in the house is a marble-wrapped island.

Knapphullet, by Lund Hagem, is a small annex to a family holiday home situated in Sandefjord, a coastal town 120 km south of Oslo.

Although the cliff-side building occupies a small footprint, the space expands vertically over four levels, which include a roof terrace.

Accessible via a long boarded walkway, the house offers a sheltered atrium formed by the building and the cliffs.

The interior walls of the Khaphullet house are solid 50/50mm oak layered with a natural sawn texture, while the acoustic ceiling is covered with woven oak strips.

Floor-to-ceiling windows maximise the stunning ocean view.

The Chimney House in Logatec, Slovenia, by Dekleva Gregoric Architects, references the region's architectural vernacular and local craftsmanship.

A simple penetration in the timber siding marks the entry.

The chimney element is a strong feature of the house, both architecturally and socially. A long strip of glazing separates the two sides of the gable overhead.

Cabinetry appears as insertions within the overall volume.

Light floods into the bedrooms from the overhead glazing.

Bates Masi + Architects designed this house in Matinecock, NY. Known as Underhill, the house references the early Quaker settlement in the region.

Based on the Quaker tenets of simplicity, humility, and inner focus, the house is broken into a series of modest gabled structures, each one focused inward on its own garden courtyard instead of out to the surrounding neighbours.

The building’s inverse form is carved out of the earth to create a lower courtyard at the basement level. Planted retaining walls slope down to let light and air into the lower level.

A gabled ceiling accentuates the spine of the house.

Weathered metal straps on the ceiling further emphasize this geometry and act as a device to organise lighting and audiovisual equipment throughout the house.

The oak floor and weathered oak ceiling boards both radiate outwards from the centre.

Sliding doors peel back from the corner of the house, opening it right up to the outdoors.

1  of  38
« Previous « Previous Next » Next »

Winners in the 2017 Architizer A+ Awards will be announced in New York on April 11, but here's our pick of amazing projects from the housing finalists.

They include two projects from Mexico, one of which is a house in the bush with a green roof that camouflages the building.

The second Mexico house is the polar opposite. The all-white concrete house, which is a tribute to renowned Mexican architect Barragan, has a strong sculptural presence. This house also features a long wall with a cut-out that frames a slice of the view.

This house, in Avandaro, Valle de Bravo, Mexico, was designed by Broissin Architects to fit around the existing trees on ...
BROISSIN ARCHITECTS

This house, in Avandaro, Valle de Bravo, Mexico, was designed by Broissin Architects to fit around the existing trees on the site.

Another house that caught our eye is Knaphullet in Norway. This small annex to a family holiday home is built into the cliff and accessed by foot. It's simple, transparent and has a light footprint - everything you could want in a holiday retreat.

READ MORE
Five of the best from the 2016 Architizer A+ Awards|
* Jungle house in Brazil throws open the doors to nature
17 houses shortlisted for World Architecture Festival include three from NZ

Knapphullet, by Lund Hagem, is a small annex to a family holiday home situated in Sandefjord, a coastal town south of Oslo.
LUND HAGEM

Knapphullet, by Lund Hagem, is a small annex to a family holiday home situated in Sandefjord, a coastal town south of Oslo.

 

 

Ad Feedback

 - Stuff

Comments

Ad Feedback
special offers
Ad Feedback