House of the week: Nelson gallery

NESTLED IN: The house has been designed so it fits into the landscape, rather than detracting from it.

IMPRESSIVE: The different lines and angles of the home make for an interesting and appealing design.

OBSERVATION POINT: The perfect place to keep an eye on everything going on in Nelson.

RELAXING: Soak up the sun, and the view, from here.

SEAMLESS FLOW: From indoors to out, the house makes moving around so easy.

EXTRA ROOM: The covered outside space is an extension of the indoor living in every way - cooking, dining and relaxing.

LIGHT AND BRIGHT: The blonde wood interior makes the space feel open and airy.

GRAND ENTRANCE: The high stud makes for an impressive welcome into the home.

BATHE IN LUXURY: Bubble bath? Yes please!

NO MISSING OUT: Even indoors the view is still easily accessible.

1  of  10
« Previous « Previous Next » Next »

From a perch like this, there's no doubt that maximising the outlook was the most important aspect when it came to designing the home that sits here now.

And there's also no surprise that it's what Janet and Bill Taylor love most about their Nelson home.

"We enjoy the view and the way the house was planned, so that every room makes the most of the outlook. We like the casual feel about the home and the privacy that comes with the outdoor living areas," says Janet.  

The couple built on the site next door around five years ago and thought the grass also looked green on this patch of land, where they saw potential in having a 6000 metre square section only five minutes from town.

"The idea we had in mind was always a house that would span the length of the site, with peaked roofs which will eventually have trees below and above it - kind of like a tree house."

With the Taylors taking the helm when it came to the design, Lockwood then tweaked and completed the final plans. Then there was just some final tweaking involved to complete the final look.

"We decided where we wanted each room to be and then by switching the living room around, we were able to have an outdoor space that was sheltered and flowed on from the main living and kitchen," says Janet.

"The result has exceeded our expectations as it sits on the site superbly, and makes the most of the views and all day sun."

The Taylors have a relaxed lifestyle and their favourite activities are entertaining on the deck and using the outdoor kitchen.

The spa from the master bedroom en suite, on a private deck with an impressive outlook, is quite obviously at the top of the list, too.

Ad Feedback

The four-bedroom home is cedar-clad Lockwood, with a blond pine interior that can all be attributed to Janet's hard work – she did it herself.

"I put [the stain] on for 45 seconds and then rubbed off two boards at a time. It took five weeks just to finish the entrance area. But it was worth it as it gave me an empty canvas to have fun with - like a black kitchen, a red lounge suite in the living areas, blue and orange accents in the TV area, and bright green in the entrance.  

"We also had fun putting in some different features, like a black toilet in the guest toilet downstairs and anthracite in our en suite."

But while the interior is something the Taylors are proud of, there is still no going past that outdoor living.

The black granite kitchen bench continues outside for four metres, seamlessly blending the indoors with the out. There are also radiant outdoor heaters, a fire/pizza oven, and a remote blind, which means Bill and Janet, and their lucky guests, can use the space all year round.  

"We spend most of our time there from breakfast to bedtime and the fondest memories we have are from entertaining in this area."

 - Stuff

Comments

Ad Feedback
special offers
Ad Feedback