Moutere Hills hub to be restored

HELEN MURDOCH
Last updated 13:00 08/02/2013

Relevant offers

Insurers have accepted the loss caused by the fire which ripped through part of the Moutere Hills Community Centre last month and the popular hub will be rebuilt.

How long the rebuild will take and the full extent of the damage have yet to be determined.

However, Tasman District Council's property services manager Jim Frater said repairs could be completed by Christmas.

Investigators determined the January 22 fire in the council-owned building was started by an electrical fault in the ceiling of the function room and spread to the kitchen in the early hours of the day before the centre was opened for the school holiday programme.

Quick action by a woman who discovered the fire, alerted emergency services and closed the function room's doors before fleeing saw the fire largely contained to those two rooms.

The eight-year-old building was partly funded by the community and is community-managed.

Its smoke alarms did not work because the fire was in the ceiling above them.

The building did not have a sprinkler system because it was not supplied by a pressurised reticulated water system.

Mr Frater told councillors attending yesterday's community services meeting that insurers were weather-proofing the roof of the function room, making the gymnasium's top windows safe and removing debris. The gymnasium floor had been cleaned but there was concern moisture may have got into the timber.

He said the centre's management committee was keen to create a commercial kitchen and outdoor area around the adjoining former football club's changing rooms, at the western end of the building to cater for winter sports codes.

"It think that is a good idea and the council should support it," he said.

Centre committee chairman Philip Leith said he did not expect the centre to be repaired any sooner than later this year.

He was pleased with the council's verbal support, but he had hoped it would help out financially with the interim outdoor facility.

Mr Leith said the committee had raised about $10,000 towards the outdoor food and beverage area, which would be located on the car park-side of the former changing rooms.

Unless the centre provided facilities for its winter codes they would go elsewhere, he said.

He said the committee's next move would be to finalise plans for the interim facility and develop further fundraising events, the first of which he hoped would be held in the next month.

Ad Feedback

- The Nelson Mail

Comments

Special offers
Opinion poll

Does Nelson deserve to be classed as a city?

Yes

No

Don't know/Don't care

Vote Result

Related story: (See story)

Featured Promotions

Sponsored Content