Pavilion part of Basin Reserve plan

KATIE CHAPMAN
Last updated 12:56 18/06/2013
Opinion poll

What do you think of the plans for the new pavilion?

I quite like the look of them

It could have been done better

A real eye-sore

I don't really care

Vote Result

Relevant offers

Cricket

Kevin Pietersen: How to tackle the Mitchell Johnson threat Jimmy Neesham stars with bat and ball as Black Caps win Africa tour warmup match Cannabis-growing lights used to help prepare pitch for third Ashes cricket test England allrounder Ben Stokes says Aussies' words didn't sit well at Lord's South Africa confirm landmark 12-match tour to India Ankle will be fine for entire Ashes series, says Mitchell Starc Australian opening batsman Chris Rogers set to play third Ashes test at Edgbaston Three Canterbury women cricketers gain new national contracts South Africa announce landmark India tour Mitchell Starc: England unsure what pitch they want, says Australian fast bowler

Plans for a purpose-built pavilion at the Basin Reserve to help ease the visual impact of a new flyover have been unveiled today.

It comes as the NZ Transport Agency has officially lodged resource consent applications to build the $90 million flyover connecting Buckle St to the Mt Victoria tunnel.

Along with the pavilion, the agency also plans to extend the public space at War Memorial Park, which is already under construction, down to Cambridge Terrace in a further bid to lessen the flyover’s impact on the environment, it can now be revealed.

The projects are part of an $800m package of roading projects from Ngauranga to the airport.

The agency’s regional director Jenny Chetwynd said the steps to soften the appearance of the flyover had been agreed with both the Basin Reserve Trust and Wellington City Council.

‘‘The transport and economic benefits of this project will be huge, but we also recognise that the Basin Bridge will have a significant impact on the area, and that’s what we are seeking to address.

‘‘This... reduces the visual impact of the bridge while providing facilities that integrate with the character, historic and international status of the ground, and creates landscaped open space for the public to use.’’The new pavilion has been welcomed by the Basin Reserve Trust.

‘‘The new pavilion means we have future-proofed the Basin with state-of-the-art facilities and it also means we can use the Basin for a lot more winter sports which is our intention, including rugby, football or AFL games,’’ trust board member and city councillor John Morrison said.

Wellington Mayor Celia Wade-Brown welcomed the steps to ease the flyover’s visual impact.

‘‘Wellington City Council’s consistent push for better urban design and wider transport outcomes has certainly made a difference and we will lead discussions for the best use of the historic crèche building.’’

BASIN RESERVE PAVILION

■ Three levels, extending from the existing players viewing box and attached to the Vance Stand.

■ Stretches 65 metres to the start of the embankment.

■ It will link with the proposed pedestrian plaza at the end of Kent and Cambridge Terraces.

■  A new main entrance to the cricket ground.

■ New player and officials’ facilities.

WAR MEMORIAL PARK EXTENSION

■ More than 70 new trees.

■ More than a hectare of public space.

NZTA VIDEOS OF THE BASIN BRIDGE 

Basin Bridge southbound walk: 

Basin Bridge eastbound drive: 

Basin Bridge southbound drive: 

Ad Feedback

Basin Bridge westbound drive: 

- The Dominion Post

Comments

Special offers
Opinion poll

Should bouncers be banned from cricket?

Yes - they're too dangerous

Neutral - it is what it is

No - it's just bad luck when it goes wrong

Vote Result

Featured Promotions

Sponsored Content