House of the week: Taranaki

Renovating a very plain summit stone house into an award winning home with landscape gardens was a team effort between architect and builder.
Renovating a very plain summit stone house into an award winning home with landscape gardens was a team effort between architect and builder.
The renovation has given a modern look to a home that lacked no outdoor living space.
The renovation has given a modern look to a home that lacked no outdoor living space.
By using macrocarpa detailing throughout, renovation of the existing structure has been seamlessly connected to the new.
By using macrocarpa detailing throughout, renovation of the existing structure has been seamlessly connected to the new.
The ‘outdoor’ room has proved a much lived in space.
The ‘outdoor’ room has proved a much lived in space.
A macrocarpa pergola conceals polycarbonate roofing, providing shelter and shade.
A macrocarpa pergola conceals polycarbonate roofing, providing shelter and shade.
The renovation won the 2012 Architectural Designers of New Zealand Award for residential alterations and additions in the Taranaki, Wanganui and Manwatu regions.
The renovation won the 2012 Architectural Designers of New Zealand Award for residential alterations and additions in the Taranaki, Wanganui and Manwatu regions.
The old house has had internal modernisation by creating open plan flow.
The old house has had internal modernisation by creating open plan flow.
Bathrooms are sleek, clean and airy with a spacious feel.
Bathrooms are sleek, clean and airy with a spacious feel.
The summit stone home that looked so dated.
The summit stone home that looked so dated.
The revamp of this old and ordinary summit stone home has been award winning.
The revamp of this old and ordinary summit stone home has been award winning.

A run of the mill dated 1970s summit stone house in Taranaki has been revitalised to create a quality contemporary house, unrecognisable from the old.

Astute builder Josh Weise commissioned local architectural designer Tony Biesiek for the project, aware the site and sea views were not being maximised. The renovation has proved a winner, taking out the 2012 Architectural Designers of New Zealand Award for residential alterations and additions in the Taranaki, Wanganui and Manawatu regions.

The client wanted the addition to provide new open plan living spaces and a separate media room.

GO WITH THE FLOW: New outdoor living space connects the interior with the landscaped grounds.
GO WITH THE FLOW: New outdoor living space connects the interior with the landscaped grounds.

Biesiek says a new gable form connects the existing via a central entry link creating a focused axis point between the two main structures enabling the addition to be orientated to the views. By using macrocarpa detailing throughout, renovation of the existing structure has been seamlessly connected to the new.

Biesiek says the client also wanted greater connection to the outdoors to enable them to express their gardening design talent, with covered outdoor space. "The original dwelling became the sleeping quarters, with a master bedroom bathroom and living space. The client desire was to modernise the existing building and have the new addition compliment the traditional gable of a typical Kiwi rural home."

A macrocarpa deck welcomes guests and a common ceiling across the old and new structures gives the new section a three metre stud height setting.

"Cladding is solid plastered brick, with existing summit stone plastered to match. A macrocarpa pergola conceals polycarbonate roofing, providing shelter and shade. Locally milled macrocarpa was used for the architraves and reveals, complimenting the sustainable Fijian kauri ceiling. Passive solar heating has been maximised with the use of an insulated polished slab, and an open fire and heat pumps support the passive heat gain."

THE DETAILS

Architectural designer: Tony Biesiek.

Builder: Imagine Building Design.

Build Cost: $420,000.

Floor area: 319 square metres.

Materials: Plastered brick, aluminium joinery.

Energy Efficiency: Insulated concrete slab, open fire, heat pumps, double glazing.

Done Right:Attention to detail around the addition, the wing walls, the detail of shading gives really good sun control as well as aesthetic detail to three metre high build and the covered outdoor living space.

Done Wrong: Biesiek says a lighter colour would have worked better on the exterior.

Unexpected: The quality of the landscaping finishes off the renovation and looks beautiful.

Next Time: We spent much effort in resolving the renovation at the outset to head off any issues at the beginning. Perhaps next time argon filled thermally broken aluminium joinery could have been used, but there was a budget.

Fairfax Media