Roof lifted onto rebuilt Theatre Royal

Isaac Theatre Royal hits milestone with roof lift

ASHLEIGH STEWART
Last updated 07:11 10/12/2013
Isaac Theatre Royal
Joseph Johnson

HUGE MILESTONE: Contractors lift trusses into place at the Isaac Theatre Royal in Christchurch.

Relevant offers

City Centre

Big project on 'pause' The Terrace development had 'paused' before New plans for Hotel Grand Chancellor site The Terrace city development stalls Bars denied Easter trading Quake-hit bridge back in action Council may help foot bill for strengthening Government to sign CBD office contracts Retaining look of cathedral favoured High St 'paralysed' by Cera indecision

Contractors are putting a lid on Christchurch's Isaac Theatre Royal.

The first of the main trusses that will make up the theatre's roof was lifted into place yesterday as the $30 million rebuild of the historic theatre enters its final stages.

Project manager and civil engineer Nessa Ryan-Andersen said it was a "milestone for the whole team" to reach this point. She hoped the second truss would be lifted next week, and then the gaps between the two would be filled before Christmas. Next the cladding will go on before the historic dome that hung above the auditorium makes its grand return.

A team of Italian specialists are restoring the painted dome. It was removed from the earthquake- damaged ceiling of the theatre, sealed in plastic and suspended above the stage last year.

"The old dome will be winched out into the auditorium from the stage into it's new position," Ryan- Andersen said.

"Then in the new year we hope to bring the containers down." Ryan-Andersen said they were "still on track" to meet their mid-2014 completion date, and were "always trying to bring it forward". "But there's still a lot of water to go under the bridge."

Ad Feedback

- © Fairfax NZ News

Comments

Special offers
Opinion poll

How do you feel about the city's first anchor project, the Avon River Precinct?

Fantastic. It will transform the city

Ambivalent. The city needs more than a river precinct to recover

Not impressed. The design narrows the river

Vote Result

Related story: Vision of city by the water

Featured Promotions

Sponsored Content