'Uplifting' Waiheke beach house inspired by church in a village gallery

SIMON DEVITT SIMON DEVITT SIMON DEVITT SIMON DEVITT SIMON DEVITT SIMON DEVITT SIMON DEVITT SIMON DEVITT SIMON DEVITT SIMON DEVITT SIMON DEVITT SIMON DEVITT

Anzac Bay house by Vaughn McQuarrie Architects features fully glazed gable ends that maximise the views and natural light.

Exposed steel beams, timber joists and boardformed concrete panels create a pared-back aesthetic in keeping with the nature of a beach house.

The Litecrete precast concrete walls are formed from a lightweight aggregate used to improve thermal performance. The walls are also exposed on the outside.

A large freestanding gas fireplace serves as a room divider within the large, soaring volume. A mezzanine walkway (top left) links the two living spaces on the upper level.

The other end of the house, which faces the street, provides a family living space off the kitchen.

The spiral stair is a strong sculptural element beside the front entry, which is at one side of the house.

The master suite on the upper level is semi open plan, with the freestanding tub positioned so the owners can enjoy the view while bathing.

Freestanding cabinetry forms the backdrop to the master suite..

Glimpses of the sea can be enjoyed from the bridge leading to the master suite.

At the other end of the house, the upper level features a workroom.

Guest bedrooms are positioned outside of the main volume and lined with ply.

Rusted gable shapes form a sculptural fence that references the architect's concept for the interior - a soaring church in the centre of a small village.

Ground floor plan of the site.

1  of  13
« Previous « Previous Next » Next »

The traditional Kiwi bach was often a small, intimate space somewhat closed off from the outdoors.

Fast forward several decades and today, it's just the opposite – living spaces are generous and they will always open up to the outdoors.

But the inspiration for a modern beach house can still have its roots in the past, as this Waiheke Island project shows.



Architect Vaughn McQuarrie says the concept for the house was to create a central grand space, surrounded by smaller spaces, "somewhat like a church in the centre of a small village".

A large freestanding gas fireplace serves as a room divider within the large, soaring volume in the Anzac Bay house. A ...
SIMON DEVITT

A large freestanding gas fireplace serves as a room divider within the large, soaring volume in the Anzac Bay house. A mezzanine walkway (top left) links the two living spaces on the upper level.

The "church", which resembles a traditional boatshed, consists of a singular open space created by parallel precast concrete walls, with a skillion roof sitting on top. Mezzanine spaces at either end, accessed by a sculptural helical stair, contain an open-plan master suite on one side and a working space at the other. 

READ MORE
* At the beach: Laid-back simplicity for the modern bach
* Grand Designs NZ: Ode to classic Kiwi bach
* Stunning Puhoi bach takes major design award

 
The Litecrete precast concrete walls are formed from a lightweight aggregate used to improve thermal performance. The ...
SIMON DEVITT

The Litecrete precast concrete walls are formed from a lightweight aggregate used to improve thermal performance. The walls are also exposed on the outside.

Each gable end is fully glazed, so the house is flooded with natural light.

McQuarrie has provided a strong sense of symmetry, which starts with the front door, reached by a laneway along one side of the house.

"The door is directly adjacent to the helical stair and below a walkway linking the two mezzanine platforms," the architect says. "Once you enter, you are drawn into the central double-height space."

The other end of the house, which faces the street, provides a family living space off the kitchen.
SIMON DEVITT

The other end of the house, which faces the street, provides a family living space off the kitchen.

Further drama is created by the exposed structural elements and raw materials. The exposed steel beams and timber joists of the mezzanine floor, and the raw boardformed finish of the Litecrete precast concrete panels ensure the primary structure of the main space is the finished fabric.

Ad Feedback

A giant, freestanding gas fireplace with a fully glazed fire box forms the centrepiece.

Modular cabinetry, including a mobile, contemporary butcher's block, ensure the kitchen reads as an "insert" into the grand volume. An opening in the concrete wall behind provides the pantry space.

Single-storey structures surrounding the main space provide guest bedrooms and ancillary spaces. Bedrooms feature dark-stained ply with matching timber strips referencing traditional board-and-batten linings.

For a back-to-nature escape, this seaside house is hard to beat.

Guest bedrooms are positioned outside of the main volume and lined with ply.
SIMON DEVITT

Guest bedrooms are positioned outside of the main volume and lined with ply.

Architect: Vaughn McQuarrie Architects, Oneroa, Waiheke Island
Photographer: Simon Devitt Photographer

Comments

Ad Feedback
special offers
Ad Feedback