Stunning Rangiora bungalow makeover recognised by ADNZ

COLLEEN HAWKES
Last updated 23:00 11/08/2017

This humble Rangiora bungalow has been transformed by a complete revamp designed by Jason Higham of Higham Architecture.

BEFORE: The house was a typical '50s bungalow that did not maximise indoor-outdoor living.
Walls have been removed to create one extra-large family living space incorporating a large kitchen. Reclaimed timbers wrap across the ceiling, down the wall and along the floor.
The new wall lining incorporates a long niche that serves as a shelf.
Large windows allow plenty of natural light to flood the room.
BEFORE: The kitchen was virtually original, with '50s-style cabinets and a noticeable lack of bench space.
The house is now far better suited to family living.

Relevant offers

Home

A Christchurch valley home rebuilt for its outdoorsy owners A grand old Christchurch villa is restored and ready for the future A Christchurch lounge with a view to the sea and mountains Goodbye city, hello to life in a barn in the North Canterbury countryside Supreme bathroom award celebrates contemporary design Canterbury rebuilds in ADNZ awards include more 'compact' homes Stunning Rangiora bungalow makeover recognised by ADNZ A Cashmere couple reinvent their dream home Colonial homestead in North Canterbury abandoned by UK owners, looking for love My favourite space: A room full of treasures

There are not many before-and-after scenarios that can match this Rangiora beauty.

Jason Higham of Higham Architecture was awarded a major prize for his revamp of the bungalow at the Canterbury Westland Regional ADNZ | Resene Architectural Design Awards this weekend – he won the Residential Alterations and Additions Architectural Design Award.

A key feature of his design is the extensive use of reclaimed materials – reclaimed timber boards wrap the walls and the ceiling of the large, open-plan family living area. But the look is kept contemporary with LED strip lighting, modern cabinetry, and a long niche that forms a shelf.

In announcing the award, the judges said they admired the designer's ability to declutter. "Rather than walls, clear material composition, lighting and furniture delineate between the differing uses of the larger space created."

READ MORE
* Before-and-after photos highlight ADNZ winner's bach transformation
Stunning Puhoi bach takes major ADNZ award
Master Builders' Christchurch rebuild winners 

 

 

The formerly pokey kitchen has multiplied in size to form part of the family living area, which is perfect for entertaining. And windows come right down to the benchtop, bringing plenty of light into the space. At the end of the room, the windows have been swapped for large bifolding doors that open up the room to a deck.

 
Ad Feedback

Comments

Special offers

Featured Promotions

Sponsored Content